Menghitung hari

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickersIMA

30 Disember 2009

30 mac

smlm g jumpe doktor..acik x ingat lak sape namanye...katanye kepedihan dan kesakitan yg acik rasa tu d sbbkan oleh klip yg di pasang masa pembedahan...klip tu di pasang kat kepala sbb x mau bg pala tu begerak...so x yah risaula...TAPI....bulan 9/10 kang acik kene wat lagi scan kat pala...ala...yang masuk dlm terowong tu la..DAN masukkan kamera kat celah peha yg mcm acik kene buat dulu....just nak nengok x de lagi pendarahan berulang kat saraf otak tu...masuk terowong tu ok lagi sbb x sakit...yg masuk kamera tu acik TAK MAHU...SAKIT...tu pun kalau ada kesakitan lagi la....KALAU....kalau ok...masuk terowong je...hehe...next appmnt 30 mac hari selasa..yuhuuuuuu

pendaftaran murid baru

semalam acik x g meting pun...tapi dpt seruan jihad soh dtg esok sbb ada p'dftran & orientasi murid tahun 1.. acik x de apa2 tugasan just dtg kemas2 meja,tgk jadual n sbgnye...so..nnt hari senin dtg terus ngajar...2010 acik dpt ngajar tahun 3...tu pun 3 kelas je...apapun...esok la baru tau apa yg acik nak ajar

bbbb....zzzzzzz

smlm ngan ari ni acik pnt sgt2nye...smlm pepagi dah kuar g hukm...apmnt jam 9.00 pagi tp pukul 8 kami dah smpai sbb nak ambik no....sbbnye nak kejar g sek lak ada meting...dpt la no 4 tapi katanye leh jumpe dr jam 10.30 pagi...ok la tu....g la sarap...beli surat kabo....dah baca dari muka dpn ke muka belakang...siap patah balik lagi tu dr belakang ke dpn...smpai pukul 10.30 ngak naik2 gak no acik...gamaknye dr g ronda wad dulu la tu...fikir positif je la...last2 naik gak acik tu...dah pukul 11.30...
sepanjang pagi tu asik sms je ngan k.nurul...kakak acik yg kat kjng..die dok ajak g buat paspot kat putrajaya....so bejanji la kami kat stesen komuter serdang..tukar driver je...sham naik keta dia ,dia naik acik...begerak la kami ngan bangganye ke imigresen putrajaya..soalnye di manakah bangunannye...parking dulu kat pendaftran...tanye2 mak gad yg ade kat ctu..die kata seberang jln belakang bangunan audit..sudah...menapak la kami ke ctu..ngan panasnye...actualy x la jauh mn tp sbbkan acik ni tgh sakit kaki kire jauh le tu...sampai2 sempat ambik borang je...no habis...sila datang esok...hahaha...padan muka kitaorg...
so hari ni g setel gak bende2 yg patut di setel..kak nurul ajak wat kat kajang je..ok la...die kata pukul 8 kat ctu nak tolong bukak gate...tapi...rerupanye ada manusia yg lagi awal dari kami...uwaaaaaaaa.....korang tido kat ctu ke????
pukul 8 beratur utk ambik no sahaja...pukul 9 baru dpt nombor...148&149...no yg agak betuah...msti lama lg tu...g r mkn...naik2 belum lagi no acik tu...agak2 dkt pukul 12 baru la no yg agak betuah tu naik..kejap je urusan tu...nunggu yg lama...nak byr paspot pun kene tgg lg...kami ambik yg 2 tahun so rm100...pukul 12.45 baru setel bayar...nak ambiknye pukul 2.30 kang...
kami gerak pegi klinik al-huda kat bangi fasa 4...kak nurul dah cucuk smlm...acik je yg bolom cocok lagi...nak g luar negara kene cocok rupenye...x la sakit mn sprt yg d gembar gemburkan...pukul 2.00 km pth blik ke imigresen...nk ambik paspot...so pukul 2.30 dpt la kami paspot yg d idam2kan...selesai sudah...tgg berangkat je...tarikhnye x tau lg...g mn???

28 Disember 2009

temerloh

xmas ari tu acik ajak sham g temerloh umah shapi..saje2 acik sms kat die ari khamis tu ajak g...mlm tu die tanye pukul brp nak b'tolak...acik???hehe...jadike....maka di hari jumaat pagi...( x la pagi sangat ) dlm pukul 10 gtu kuar umah...mula2 jln ok...sampai je gombak nak masuk tol....aduyai...manyak keta...sebok je korang ni...ni la time acik nak g jln korang pun nak kuar gak...dok r umah tiam-tiam...nak masuk lorong bayar tol pun kene beratur...bukan tunai biasa...touch n go pun bukan...ni ha...hak lorong yg kuning tu pun ponoh keta...acik nengok semua no singapore...rajin lak depa nie cuti2 d malaysia...gamaknye nak naik genting kot..dekat genting sempah la baru oknye...tapi 12.30 gak la baru sampai temerloh...

ni la cik noor shafinaz ye puan2....

gulai tempoyak yang sedep banget
jalan yg sosak


sampai dah umah shapi...makan time...masa yg di tgg2. IKAN PATIN MASAK GULAI TEMPOYAK....en. rashid ( ayahanda shapi ) yg masak tu...perhhhhhhh.....sedap banget...x ambik dah lauk2 lain..yg tu je kami laki bini ratah...dlm piuk pun abih...ni la ikan patin masak tempoyak yg paling sodap den raso...balik smula serdang dlm pukul.3.30 ptg...datang semata nak makan patin ke??? dak aih...nak jenguk shapi...lagipun acik x penah g umah die...die je yg slalu dtg umah acik...kan die penah jg acik kat sepital dulu...kira nak bekenalan la ngan mak ayah die....nak say tq sbb bagi ijin anaknye jaga acik dulu

balik tu singgah jap tepi jln beli ikan patin..patin sg pahang tu..sepanjang jln sham cium tgn die...bau keharuman gulai tempoyak tu...sambil memuji kesedapan masakan en rashid tu la...samapai serdang ada pasar mlm...walaupun ujan. sham berenti gak tapi die je la yg turun...beli apa tau....tempoyak 3 bungkus...daun kesum...bungan kantan....hahaha...gelak acik dlm ati...kang acik msk tak sama ngan ayah shapi masak maut acik...sampai umah die r yg basuh ikan tu...semangat....acik pun semangat la jugak...mlm tu kami masak ikan patin gulai tempoyak...boleh tu dah makan siang mlm nak mkn lagi...rasanye...agak sama tapi xberapa nak mantop la semantop yg kami mkn d umah shapi...yg penting jadik...lebihkan sikit daun kesum ngan bunga kantan tu...tq.shapi atas layanan mesra kepada kami...sampai hari ni sham dok ngulang ayat...bila nak g temerloh lagi???






24 Disember 2009

result pmr ari ni

tahniah di ucapkan pada anak2 sedara acik...nana...haziq...anis...setakat n3 ni yg tau nye nana je la...6a2b1c..haziq ngan anis x tau lagi...ade ke si nana mintak adiah laptop dari acik..tu la...napa x dpt 9 a?? kot dapat mau ade org yg bagi adiah laptop kat ko na...hp cik sham pun acik x beli lagi na...

nur syazana alwi

gedik santai

anak acik ni mmg pandai sgt kalau suruh b'gaya...nak kuar p mana2 leh mntak nak pakai liptik la...nak pakai blasher la...pakai chedow la...sapa la yg ajor tu...hehe...gmbr nie di tangkap masa kami g pantai b.n.o...ibu ayahnye g melantak laksa eton yg si anak dok begaya tepi pantai ngan akak2 sepupu..layannnnn
asal tangkap gambor tgn tu msti wat cam tu
kan betul acik ckp...wat lagi tu

nengok apa tu??? lelayang ek


siap pegang tangan tu...ngan akim x pe...sepupu awak



ngan kak fira...bakal doktor...ade sesapa bekenan nak wat menantu???





buli

umar di buli oleh kakak ngan makcik2nye...letak dlm bakul...pas di kuarkan die pandang je bakul tu...suka kot...hehe..



botak

memula ok....mn ade nangis..

ok lagi..betenang...apa die nak buat kat pala aku ni



akhirnye...raungan...x rela di botakkan...
berubah terus muka umar harith..patutla kalau budak2 yg kene colek tu di botakkan kepala terus...berubah muka...apapun umar tetap anak ibu ngan ayah..

















22 Disember 2009

kenduri

abg iparku wat lawak die..
acik yg tgh...b'sama k.yah ngan k.ton...

sabtu lepas acik g r kenduri kat taman pelangi semenyih...umah sapa?umah kakak ipar kakak acik (k.yah )= umah kakak abg ipor acik..adik badik yg dkt2 cni je yg dtg...acik,k.ton ngan k.nurul.

darul shifa'

darul shifa' b.b. bangi

org tgh dptkan rawatan


ramai


borang kasi isik

hari ni acik g berubat ngan dato' harun din kat darul shifa' bangi..bawak air 3 botol..dapat no 138 tapi dtg 9.30 pagi...hehe...nasib ada ustzh karimah yg tolong kasi cepat,x yah r nunggu dari subuh2 buta...umat manusia punyela ramai.dari seluruh malaysia gamaknye.yg betongkat,kerusi roda pun ada..apapun.doa dan harapan acik moga Allah sembuhkan la penyakit yg acik alami ni..dah sembuh kot tapi kekadang je yg rasa mcm pedih2,sakit2...berubah2 tempatnye...kadang kat area mata,belakang kepala,kiri kepala, kanan kepala....aduhhhhh...x daya nak nanggungnye...tapi masa dato' harun din ubatkan tu x de la nak nangkap gambo...kang apa pulak katanye kan???so guna kan air tu utk mandi 3 petang beturut2...kot sakit minum air tu dan sapu kat tempat yg sakit,insyaallah sembuh

18 Disember 2009

1 muharam 1431

salam awal muharam semua....apa azam tahun nie?? hehe...acik punye azam bestttt....nak kumpul duit memanyak..dah x mau m'bazir....dah x mau g shoping sesaje...balik sek nak terus balik umah...nak jadi ibu yg x garang tp tegas...anak murid pun acik da x nak dende2...lantak a'kau lau nak buek kojo umah ke dak...x mau mrh2....azam manyak huhu...tapi boleh b'jaya ke??apapun harapan acik moga dosa2 acik tahun 1430 Allah dah ampunkan...(manyakke salahku???)dan sempena tahun baru hijrah ni acik pun nak b'hijrah sama dari yg kureng baik kepada yg lebih baik...kalau ada yang dah baik akan acik jadikan yg terbaik....apapun selamat b'cuti semua...acik dok umah aje kot...ate katenye x mau m'bazir..kalau kuar sah2 acik x leh nak kawal tangan nie dari menyelok hand begkan!!!!tapi ni tgh musim salekan???emmmmm...abaikan....kata nak kaya

17 Disember 2009

menu tgh hari ni


kedai yg acik pegi



cendol campur

rojak biasa

actually acik teringin nak mkn laksam....acik pun pg la kat area uniten...kan ade gerai manyak2 tu.rupanye masa acik pegi tadi belum bukak lagi,baru pacak tiang...maka dok usha2 smbil pikir nak mkn apa...nampak ni je gerai yg baru bukak so kira nie rezeki depa la kot....cendol satu,rojak satu...balik tu ingat nak cuba tgk laksam kat gerai seri serdang...bila sampai acik x tau macam mn ianye boleh bertukar jadik nasik lemak lauk paru....hahaha...agak lapar x acik????




















cuti2 tahun baru

yuhuuuu...x sbr rasa hati nak tunggu 2010...sbbnye..aku dah rindu banget nak g sekolah...rindu ngan mejaku,rindu ngan kawan2,rindu ngan anak murid,rindu nak pakai baju kurung g ngajar....semua2 la aku rindu...pastu aku x sbr nak tunggu 9-10 jan sbb aku nak g becuti...hehe...org dah balik becuti aku baru nak pegi..yola...suko hati acik la kan...asal dpt g becuti..ke mana??? rahasia...lalalala.....

15 Disember 2009

cerita anak2

smlm kan ada n3 pasal nisa x mau pakai pampers....misi x mau pakai pampers tu hampir b'jaya tp yg x laratnye x sampai 5 minit die dok berulang ke toilet je....mula2 mmg la rasa mcm betul je die nak buang air kecik...tp bila dah berulang kali aku rasa mcm d buli oleh anak sendiri je...sesaje suka2 nak main air le tu...dkt pukul 3.30 x tido2 lagi mak metua aku soh pakaikan pampers je...

cite pasal susu lak...actualy sblum ni nisa mnm susu kotak dachlady yang perasa strawbery...perhhhh....sekotak dkt rm4 gak...sekotak tu tahan 1-2 je...so kemarin susu die tu abih...aku gantikan la ngan milo n die bekenan lak ngan milo tu..ptgnye aku bwk g pg pasaraya nak beli susu...saje test tanye nak milo ke nak strawbery tu..die kata nak milo...so aku ambik la 1 2 3 yg perasa coklat punye...nak di jadikan cerita smlm die dok minum susu 1 2 3 tu lebih 10 kali....p'kembangan yg baik tu....tp tu la...dok berulang ke bilik ayo jerrrrrr..

si umar lak nangis meraung2...letak dpn tv nangis,masuk buai nangis....ingat pampers penuh aku tukarkanla....sakit perut ke? aku sapu minyak...lapar ke?? aku buatkan susu....tapi hampeeee...semua x jalan...last2 aku bwk umah nenek die...tetiba je diam...masukkan dlm buai.x lama pas tu trus tido...maka jwpannye???? die nak g umah nenek...umah nenek ramai kwn...kat umah die sesorang mn best...nak tido pun kat umah nenek...nak tgk kwn2 main pun kat umah nenek ( sbb mak metua aku jaga anak org jadi ramai la ) umar ni bijak tau....hari sabtu ngan ahad x pe dok kat umah..x nangis...sbb die tau kot bdk2 tu x dtg hari sabtu ngan ahad..hehe...anak2

14 Disember 2009

nisa...puting & pampers

nisa:ibu...kakak x nak pakai pampers dah tau..kakak dah besar
ibu : kalau kakak nak kencing mcm mana?
nisa : kat bilik air la...nak berak kat jamban
ibu : ok
nisa : puting pun kakak x mau isap dah
ibu: napa?
nisa: kakak dah besar...umai x pe la..die kecik lagi...nnt suruh ayah buang ek puting kakak
ibu : nak buang kat mana?
nisa : kat longkang

hehe....aku kompius gak ngan si nisa nie.betul2 ke main2..tp dah die yg mintak aku ok je..nak tgk je jadi ke dak.tp bila mlm apa yg ku ramalkan betul2 t'jadi

nisa:ibu...kakak nk puting
ibu: la....kan kakak dah suruh ayah buang dlm longkang
dan die pun start meraung.aku kuatkan semangat x mau kasi,sbnrnye sham x buang pun..die letak kat umah sblh je..tp sampai skrng nisa x tau yg putingnye blm d buang dan die x mintk2 lg nk puting..bab pampers tu mmg betul la...d[ie dah x pakai tp 5 mnt sekali kene tanye die nk kncing ke dak

reunion x-mpi@the mines

smlm pukul 2 ptg omaq.org anjurkan reunion utk x-mpi kat the mines.malangnye aku x dapat pegi walaupun sbrnye the mines ngan umah tu dkt je.aku x sure berapa ramai yg dtg sbb bukak blog omaq belum ade n3 lagi pasal reunion tu...walaupun aku dah chat tp bukan sepenuhnye lagi...kaki pun cpt je mcm nak kejang..pala pun ade sikit2 sakit..kekadang sakit kekadang ok..ntah la...aku tawakal je kat Allah..tp aku x nak mati lagi...sian anak2ku...suamiku...x sabar nak tgg 29 nie ..nak jumpe dr soon nak tanye pasal sakit pala nie

ziarah

smlm aku menerima kunjungan lagi...dari kak iza dan bondanye serta kakaknye :-).kak iza nie kawan ms di sandakan sabah,balik becuti la ni di kelang..balik ngan anak je,suaminye kije..org sabah bah...nampaknye kak iza mmg x kan balik semenanjung la sbb umah yg die duduk tu dah d belinye...hahaha...apapun time kasih atas ziarah akak ngan family...insyaallah mnggu dpn org g umah akak lak ek sbb nak ambik belacan..hehe..aku kirim belacan,kak iza belikan la aku belacan sabah..sdp wooo...sham dapat blcn sbh x mau dah belacan lain..aku x tau apa rahsia pembuatannye tp bentuknye mcm cooking choc..sekeping2...

10 Disember 2009

sedut lagi

masuk hari ni dah 5 kali bwk umar g klinik...batuknye x mau baik2.ada jangkitan kuman kat paru2..first hemopati,pastu pakar kanak2 dr chua, pastu klinik yusuf (sg besar ), pastu dr saleh ( sg besar gak -sonotron ) hari ni aku bwk lagi g klinik mesra kat dpn kilang coklat...dlm tempoh 2 minggu je..aku sian lak nengok die batuk...mlm td smpai muntah2..nasib baik muntah kuar gak kahaknye..td g sedut gas lagi..nampak mcm dah lena gak tu..harap2 ok la..mak metua aku ckp nak besarkan anak memang mcm2 halangan tp bila dah besar jgn melawan udah...yela...masa kecik die sakit kita jaga,nangis kita pujuk,nyamuk gigit pun kita mrh kat nyamuk tu..tp bila bosarrr??? melawan...x ke sakit hati??? tp so far aku x penah melawan ckp mak ngan arwah abah lagi rasanye..hehe...betul....x caya tanye mak aku kat kg..

07 Disember 2009

ina & kak chik

salfarina darman


ima & kak cik ( ngan anak2 )
hari jumaat ina dtg se family...dari Kulai Johor.Kawan baik masa kat maktab...dia nak dtg jenguk masa aku kat HUKM tp x dpt..so d sbbkan cuti sekolah nie...die pujuk gak ijan(suaminye) akhirnye muncul gak kat umah aku...anak ina dah dua sm mcm aku...sepasang..tu hari jumaat dan mlmnye aku bertolak balik ke sabak.

balik dari sabak.sorang lagi kawan baik aku dari Yan Kedah mai datang jenguk.Kak Chik sefamily dtg.dulu masa kat maktab anaknye dua sekarang dah 5...semua puteri2..so...gembiralah hatiku dapat jumpe ngan bes peren2ku...dulu masa kat maktab geng aku ada 5 org...aku,ain,ina,kak cik ngan kak ayu...Alhamdulillah...walaupun dah 5 tahun bepisah ttp lagi behubung.Aku tengah cuba cucuk sham buat kunjungan balas ke Kulai n Yan Kedah..nampaknye ada harapan..tgg cuti sek thn depan kot..so sahabatku..tgg je la kunjungan balas dariku sefamily ek...

sonotron

dah seminggu aku x menulis apa2...pnt lps kenduri kot,lagipun kaki aku skit balik...rasa mcm nak krem je...hari jumaat mlm balik kg kat sabak bernam,sham ngan abg2 ipar pakat nak g mancing..badan umar panas balik...aku teringat lak masa nisa kecik2 dulu aku penah bwk die g sonotron kat klinik saleh sg besar...ok la...ada perubahan..so hari sabtu aku ngan kak ton n kak yah g sg besar tp mlng dr salehnye ngak ada...so axtvt g nyoping la...kak yah tolong dokong umar..pg2 ahad aku pg lg klinik tu...kali nie ngan kak mi n kak bah...

sonotron ni sbrnye sejenis perubatan yg mnggunakan gelombang.. bukan d mkn, bkn di cucuk just hala kan ke tempat yg sakit tu..so utk kes umar nie tembak kat dada,leher,hidung sbb batuknye x baik2..lebih baik buat berulang kali utk kesan yg positif tp ptg ahad aku dah nak balik serdang..dr tu siap nak bagi sham cuti lagi..tp x pela..dah buat sekali pun ok kot..

sambil2 tu aku tnye dr tu pasal kaki aku...die kata ok bleh cuba klu nak..aku pun apa lagi...dah di ofer..hehe..tp sbb puncanye kepala aku...die tembak kat kepala..belah kiri..harap2 baik la lepasnie...so utk ulangan die bagi no phone pusat sonotron kat pj hilton...kot2 la nak ngulang lagikan sbb die cite ada pakcik tu..mula2 dtg hidung besumbat wayar siap bertongkat...ntah berapa kali die dtg akhirnye bejalan mcm biasa x yah pakai tongkat..apapun semua tu ngan izin Allah..klu Allah izin baik maka baikla....klu dah Dia bagi sakit tu...terima je...x yah merungut..mungkin ada hikmahnye

27 November 2009

hemopati & dr.chua

ari rabu petang pas sham g tgk kambing kat area puchong( nak wat kenduri hari ahad ),kami g bwk umar n nisa g pkns bangi sbb g klinik hemopati hasan...sebelum tu dok bekira lagi...chua...pkns...chua...pkns..tp why not kite m'cube yg baru...so pkns ...konon nak try la...ubatnye jenis biji2 mkn mcm mkn examo tu...jgn sntuh pakai tgn...mlmnye batuk umar x de perubahan...dmm ok la da kebah..so kitaorg ambik keputusn x blh jadik...kene g pakar gak...dr chua kat kajang...aku mmg slalu g ctu...bwk nisa ms kecik2 dulu...ate...batuk memanjang..sedut gas kat ctu...bukan kat klinik lain x de sedut gas tu tp sbb nak jmpe dr chua-nye...sgt peramah,bagus dan nampak ketokohan dan kepakarannye..harga pun leh tahan...( leh thn mahal ) tp aku x kesah...anak punye pasal..asal chat...so smlm umar pun sedut gas...mlm td sampai umah die muntah...tu hah...kuar segala lendir mendir pg td lagi sekali die muntah...berak pun kuar lendir...kire p'kmbangan yg baik...dah blh gelak2...golek2 sendiri...tido pun lama...soalnye...pala aku lak yg sakit...teringat lak masa aku mula2 pengsan masa raya tu...seriau...ngeri kot berulang lagi...harap2 x la...ya Allah...jangan lah kau uji aku lagi...

25 November 2009

last fisio

d tapak kakiku tlh d rangsangkn dgn arus elektrik...
smlm aku last wat fisio sbb da bleh jln...yg drive punye...tukang nk test g meeting tegempar so aku x jumpe la Puan Amla tu... tp x test pun aku dah bwk keta pun....ade ke die titipkan psnn suruh aku g class driving yg 8-10 jam tu...ngak mahu aku deh...elok2 aku dah ade lesen kok di suruh lg g kelas tu....hahaha...sory naik lori


beri salam

Ilmu utk dikongsi bersama :

bab memberi salam.

Baginda memberi salam dgn lafaz "assalamualaikum" dan menjawab salamdari para sahabat dgn salam yg penuh "waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh"Beri salam - assalamualaikum"Jawab salam - "waalaikumussalam warahmatulallah hi wabarakatuh"

Apabila kira berkirim salam pada org lain, hendaklah kita berkata "Kirim salam assalamualaikum pada ZIZAH ye" contoh lerr...Bukannya : "Kirim salam kat ZIZAH ye"Dan bukannya " Kirim salam maut" statement ini adalah berdosa, walaupun sekadar gurauan!Semoga ada manfaat.

"Akum = Avde Kokhavim U Mazzalot"
Maksud singkatan " A'kum"Untuk renungan bersama :Janganlah kita menggantikan perkataan"Assalamualaikum" dengan "A'kum" dalam sms atau apa sekalipu melalui tulisan.Jika perkataan Assalamualaikum itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan"As Salam" iaitu sama makna dengan Assalamualaikum.

Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat gunashortform A'kum dalam sms ataupun email. Perkataan 'AKUM' adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud 'BINATANG' dalam Bahasa Ibrani.Ia singkatan daripada perkataan 'Avde Kokhavim U Mazzalot' yangbermaksud 'HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT'.Mulai sekarang jika ada orang hantar shortform "A'kum", kita ingatkandia guna "As Salam" kerana salam ialah dari perkataan Assalamualaikum.Semoga ada manfaatnya.

23 November 2009

sakit

ubat2tan dua beradik tu...


sham dulu yg urut..tukang urut nama Pak Akob...sedap gak die urut..sapa yg nak cube leh dtg try

anak2 ku dua2nye dmm...umar je la yg banyak sikit ragamnye..semua serba x kena..letak nangis...dokong nangis...nisa ok je walaupun panas badan 39...so mlm td aku g bwk klinik..petangnye aku ngan sham pg ngurut kat sungai ramal...urutnye kaki tp leh tau lak skit2 yg lain...yela...dah segala jenis urat kat kakikan??masa sham urtu aku gelak...pedas ke??? time aku die nyakat....nak air ma??? ate...udah kaki yg d utur tu kaki kanan yg dah sedia maklum jari jemarinye x leh nak begerak..

22 November 2009

> > Manusia - Eh, dah subuh dah?
> > Malaikat - bangunlah wahai anak Adam, tunaikan solat subuh mu .
> > Syaitan - Alahhhhhh, kejaplah, ngantuk ini....awal lagi nie?.zzzzzzzz>
>> > Manusia - Nak makan, laparlah ??
> > Malaikat - Wahai Anak Adam, mulakanlah dengan Bismillah...
> > Syaitan - Ahh, tak payahla..... dah lapar ini !! mmm..sedapnyaaaa? .
> >> > Manusia - Hari ni nak pakai apa ye?
> > Malaikat - Wahai anak Adam, pakailah pakaian yang menutup aurat..
> > Syaitan - Ehh,panaslah, takde style langsung, nampak kampung!!!
> >> >> > Manusia - Alamak, dah lewat!
> > Malaikat - Bersegeralah wahai manusia , nanti terlewat ke pejabat..
> > Syaitan - Ahhh?awal lagi?mmm..aaahh? suruh si X, punchkanlah?
> >> > Manusia - Azan sudah kedengaran... .
> > Malaikat - Wahai anak Adam, bersegeralah menunaikan kewajipan
> > Syaitan - Baru pukul berapa.. rilex lah..awal lagi nieii?.
> >> > Manusia - Eh, eh... tak boleh tengok ini, berdosa...
> > Malaikat - Wahai anak Adam, alihkanlah pandanganmu, sesungguhnya Allah Maha Melihat dan mengetahui !
> > Syaitan - Perggghh.... best tu... . rugi ooo kalau tak tengok nie..
> >> > Manusia - Saudaraku sedang melakukan dosa
> > Malaikat - Wahai anak Adam, cegahla ia..
> > Syaitan - Apa kau sibuk? Jangan jaga tepi kain orang, lantaklahh? .
> >> > Manusia -Elok kalau aku sampaikan nasihat ini kepada orang lain
> > Malaikat - Wahai anak Adam, nasihat-menasihatil ah sesama kamu..
> > Syaitan - Sendiri pikirlah, semua dah besar, buat apa susah2.... pandai2lah?
> >> > Manusia - aku telah berdosa..
> > Malaikat - Wahai anak Adam, bertaubatlah kamu,sesungguhnya Allah Maha Pengampun. .
> > Syaitan - Tangguhlah dulu, lain kali boleh bertaubat... lagipun muda hanya sekali....rugila. ... (kalau sempatla)
> >> >> > Manusia - Kalau pergi, mesti seronok!
> > Malaikat - Wahai anak Adam, kakimu ingin melangkah ke jalan yang dimurkai Allah,berpalinglah dari jalan itu .
> > Syaitan - Jangan bimbang, tiada sesiapa yang tahu...Jomlahhh?
> >> > Manusia ? Uuhhh?letihnya arini..tak solat lagi nieee?.
> > Malaikat - Wahai anak Adam, taatilah Allah dan RasulNYA,kebahagiaan di dunia dan akhirat untukmu. Solat itu wajib bagimu...
> > Syaitan - Hey anak Adam, ikutilah aku,kebahagiaan di dunia (sahaja) dan kebahagiaan diakhirat (jangan mimpilah!) untukmu....

kalau.....la...la..laaaaa

Kalau perempuan cantik pendiam
lelaki akan kata: wow!ciri2 isteri idaman...
Kalau perempuan tak cantik pendiam

Lelaki akan kata: tak reti berkomunikasi agaknyer...

Kalau perempuan cantik berbuat jahat
Lelaki akan kata: mst ada krisis nih...kesiannyer...Kalau perempuan tak cantik berbuat jahatLelaki akan kata: dah la tak lawa,perangai plak mcm...


Kalau perempuan cantik menolong lelaki yg kesusahan
Lelaki akan kata: wow!heroin sejati...
Kalau perempuan tak cantik menolong lelaki yg kesusahan

Lelaki akan kata: hmm...taktik nak ngorat la tu...

Kalau perempuan cantik dpt lelaki handsome
Lelaki akan kata: ok la...bagai pinang d belah dua...
Kalau perempuan tak cantik dpt lelaki handsome
Lelaki akan kata: kesian...mst dah kena bomoh lelaki tu...

Kalau perempuan cantik d tinggal kekasih
Lelaki akan kata: buta kayu btol mamat tu!!
Kalau perempuan tak cantik d tinggal kekasih
Lelaki akan kata: patut pon kena reject...

Kalau perempuan cantik bawa BMW
Lelaki akan kata: ntah dato' mana bela ni...
Kalau perempuan tak cantik bawa BMW
Lelaki akan kata: mesti anak org kaya ni

Kalau perempuan cantik menuang air ke gelas lelaki
Lelaki akan kata: wah...caringnyer...
Kalau perempuan tak cantik menuang air ke gelas lelaki
Lelaki akan kata: eleh,gedik la tu...

Kalau perempuan cantik bersedih hati
Lelaki akan kata: don't worry,i will make u happy forever...
Kalau perempuan tak cantik bersedih hati
Lelaki akan kata: ckit2 nangis!!gembeng tol..ngade2 la...

Kalau perempuan cantik pandai masak
Lelaki akan kata: dah la lawa,pandai masak plak tu...
Kalau perempuan tak cantik pandai masak

Lelaki akan kata: ntah sedap ke tak tu...

Kalau perempuan cantik main2 miskol

Lelaki akan kata: syoknye!!rindu la tu...
Kalau perempuan tak cantik main2 miskol
Lelaki akan kata: ko ni takde keje lain ke??!sibuk ni tau tak!!
Sesuatu yang baik untuk di renungkan bersama.....
Berilah yang terbaik buat ibu-ibu anda sementara mereka masih hidup..

Bila seronok, aku cari.... pasanganku
Bila sedih, aku cari..... Mak -
Bila berjaya, aku ceritakan pada.... pasanganku -
Bila gagal, aku ceritakan pada... . Mak -
Bila bahagia, aku peluk erat.... pasanganku -
Bila berduka, aku peluk erat.... Emakku -
Bila nak bercuti, aku bawa.... pasanganku -
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah.... Mak -
Bila sambut valentine.. Aku bagi hadiah pada pasanganku -
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan "Selamat Hari Ibu" -
Selalu.. aku ingat pasanganku -
Selalu.. Mak ingat kat aku -
Bila-bila.. . aku akan talipon pasanganku -
Entah bila... aku nak talipon Mak -
Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku -
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk Emak -

Renungkan: -"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... -
bolehkah kau kirim wang untuk Mak ? -
Mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah". -
Berderai air mata jika kita mendengarnya. ....... -
Tapi kalau Mak sudah tiada....... ... - MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT.... -Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya.... -
berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya... .. -
berapa ramai yang sanggup. mengantikan lampin ibunya..... -
berapa ramai yang sanggup..... membersihkan najis ibunya...... . -
berapa ramai yang sanggup..... ... membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya.... -berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya..... -
Dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya...... -
"Jika kamu menyayangi ibumu, "forward"kanlah Email ini kepada sahabat- sahabat anda. -

§ 1 orang : Kamu tidak sayangkan ibumu -
§ 2-4 orang : Kamu sayang ibumu -
§ 5-9 orang : Bagus! Sayang jugak kamu kepada Ibumu -
§ 10/lebih : Syabas!Kamu akan disayangi Ibumu

SEORANG DOKTOR NEUROLOGI MENEMUI KEAJAIBAN ALLAH

Seorg doktor di A.Sykt tlh memeluk Islam krn bberapa keajaiban yg ditemuinya dlm penyelidikannya. Dia amat kagum dgn penemuan tersebut, shgga x dpt diterima oleh akal fikiran.Dia adlh seorg Doktor Neurologi.Stlh memeluk Islam, dia amat yakin akan perubatan secara Islam Dan dgn itu tlh mbuka sebuah klinik yg btemakan 'Perubatan Melalui Al-Qur'an' ..Kajian p'ubatan melalui Al-Qur'an mbuatkan ubat2nya bteraskan apa yg tdpt ddlm Al-Qur'an. Di antr kaedah2 yg dignkn tmsuklh bpuasa, madu lebah, biji hitam (black seed) Dan sbgnya.Apbl ditny bgmn dia ttarik utk memeluk Islam, Maka doktor tsebut mberitahu bhw semasa beliau melkukan kajian urat saraf, tdpt bbrp urat saraf ddlm otak manusia yang x dimasuki oleh darah . Padahal setiap inci otak manusia mmerlukan darah yg cukup utk bfungsi secara normal. Stlh mbuat kajian yg memakan masa, akhnya beliau mdpti Bhwa darah x akn memasuki urat saraf ddlm otak manusia melainkan pd ketika sseorg itu sdg sujud semasa mgerjakan Sembahyang!!! Urat tsbut mmrlukan darah hnya utk Bberapa sukatan yg ttentu shj. Ini bmksd bhw darah hnya akn mmasuki urat tsebut mgikut kadar sbhyng waktu yg diwajibkan oleh Islam.......Bgtlh keagungan ciptaan Allah!!!x menunaikan smbhyg , akn otaknya x Akan dpt menerima darah yg sckupnya utk bfungsi scara normal!!! Oleh yg demikian, kejadian mnusia ini sbnarnya adlh utk menganuti agama Islam 'sepenuhnya' krn sifat fitrah kejadiannya mmng tlh dikaitkan oleh Allah dgn agama-Nya yg indah ini.'

tanda kecil

Antara Tanda-tanda Kecil Kiamat
1) Penaklukan Baitulmuqaddis.Daripada Auf b. Malik r.a., katanya, "Rasulullah s. a. w. telah bersabda:"Aku menghitung enam perkara menjelang hari kiamat."Baginda menyebutkan salah satu di antaranya, iaitu penaklukan Baitulmuqaddis." - Sahih Bukhari


2) Bermaharajalela alat muzik."Pada akhir zaman akan terjadi tanah runtuh, rusuhan dan perubahan muka."Ada yang bertanya kepada Rasulullah; "Wahai Rasulullah bila hal ini terjadi?" Baginda menjawab; "Apabila telah bermaharajalela bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi-penyanyi wanita" - Ibnu Majah

3) Menghias masjid dan membanggakannya."Di antara tanda-tanda telah dekatnya kiamat ialah manusia bermegah-megahan dalam mendirikan masjid" - Riwayat Nasai.

4) Munculnya kekejian, memutuskan kerabat dan hubungan dengan tetangga tidak baik."Tidak akan datang kiamat sehingga banyak perbuatan dan perkataan keji, memutuskan hubungan silaturahim dan sikap yang buruk dalam tetangga." - Riwayat Ahmad dan Hakim

5) Ramai orang soleh meninggal dunia."Tidak akan datang hari kiamat sehingga Allah mengambil orang-orang yang baik dan ahli agama dimuka bumi, maka tiada yang tinggal padanya kecuali orang-orang yang hina dan buruk yang tidak mengetahui yang makruf dan tidak mengingkari kemungkaran - Riwayat Ahmad

6) Orang hina mendapat kedudukan terhormat."Di antara tanda-tanda semakin dekatnya kiamat ialah dunia akan dikuasai oleh Luka' bin Luka'(orang yang bodoh dan hina). Maka orang yang paling baik ketika itu ialah orang yang beriman yang diapit oleh dua orang mulia" - Riwayat Thabrani

7) Mengucapkan salam kepada orang yang dikenalnya sahaja."Sesungguhnya diantara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah manusia tidak mahu mengucapkan salam kepada orang lain kecuali yang dikenalnya saja." - Riwayat Ahmad

9) Bulan sabit kelihatan besar."Di antara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah menggelembung (membesarnya) bulan sabit." - Riwayat Thabrani

10) Banyak dusta dan tidak tepat dalam menyampaikan berita."Pada akhir zaman akan muncul pembohong-pembohong besar yang datang kepadamu dengan membawa berita-berita yang belum pernah kamu dengar dan belum pernah didengar oleh bapa-bapa kamu sebelumnya, kerana itu jauhkanlah dirimu dari mereka agar mereka tidak menyesatkanmu dan memfitnahmu" - Sahih Muslim

11) Banyak saksi palsu dan menyimpan kesaksian yang benar."Sesungguhnya sebelum datangnya hari kiamat akan banyak kesaksian palsu dan disembunyikan kesaksian yang benar" - Riwayat Ahmad

12) Negara Arab menjadi padang rumput dan sungai."Tidak akan datang hari kiamat sehingga negeri Arab kembali menjadi padang rumput dan sungai-sungai." - Sahih MuslimHadis-hadis ini adalah merupakan pengkhabaran sebahagian daripada tanda-tanda kiamat yang sudah dan sedang berlaku dalam dunia masyarakat kita.Sama-samalah kita mengambil iktibar dan pedoman daripada hadis-hadis yang telah diriwayatkan daripada Junjungan Mulia Muhammad Salallahu Alaihi Wasallam.

20 November 2009

SKPP8(1) cemerlang...

smlm kan result UPSR kuar...so SKPP8 ( 1 ) ada la yg dapat 5 A...dengar kata 30 orang....tahniah sy ucapkan kepada anak2 murid semua ek...

berpisah...terpisah & perpisahan

org yg nak pindah tu
aku bila nak pindah????

smlm aku g PKNS bangi..( first day aku bwk keta jauh smnjak sakit)...kat rimbun cempaka..paniti wat jamuan akhir tahun n perpisahan...hilanglah aku sorang kwn yg slalu tmnkan aku mkn...tmn aku berbincang...tmnkan aku shoping...tmn aku luah perasaan...tmn aku tukar2 idea...tmn yg slalu m'dgr dan di dengar segala kemarahan...kat maktab dulu bilik die sblh je bilik aku...tekejut gak bila kat putrajaya aku jumpe balik..sbb2 perpindahan,die dpt tukar sekolah..g johor sbb ikut suami b'pindah yg nak jg maknye...menantu yg baik ko Ya..so smlm d sbbkan aku dah lm x dtg sek,nak naik sekolah pun tahun dpn....so aku la yg meraung dulu..pedulik org keliling tgk...yela...dahsedih...x kan nak thn2...ala..semua pun tau aku ratu air mata..hehe...
Bushra...akak tau ko slalu terasa ngan akak..ms akak pantang pun ko yg ganti tmpat akak jadi KP...ish...x tau la perasaan ni bile nak bepisah sbb manyak kenangan ko ngan akak...masa akak sakitpun ko la yg paling kerap lawat akak...kat sg buluh...hukm...dtg umah lagi...mintak surat GL pun ko yg uruskan...ko ngan reza mmg baik la Ya...apapun time kasih atas segala2nye...halalkan makan minum akak ye Ya...ari ni last la ko kat sekkan?? sure meratap la kak ina yg dok ngata aku smlm...hahaha...pasni kat 'dapur' tu kosong la...masa ko cuti besalin pun dah terasa sunyi nikan ko pindah...

18 November 2009

kemaruk makan

semenjak kuar spital ni aku cukup perasan aku cepat sgt lapar...kalo pagi tu lambat sikit aku sarapan mau aku muntah...sbb perut 0 la...makan eskerem tu jgn ckp la....habis je beli lagi...habis lagi beli lagi....smlm aku kaut 2 jenis eskerem...satu walls,satu lagi La Cremeria ( nestle ) sbb eskerem baskin robin yg aku beli dah habis....masa mkn baskin nie..p'lhn2 je aku mkn...yg bestnye nisa x mau...alhamdulillah....mahal tu...rm 48 sebekas...bekasnye baru pagi td aku buang,bukan bosar pun...kecik je...tpi rege....rasenye sungguh bebaloi2 spt harganye...bile aku mkn...teringat kat sham sbb die belum mkn lagi eskerem nie...die smpat mkn bile dah nak sampai ke dasar bekasnye....ampun bang...sedap banget...smpai lupa kat abang...sebelum tu lagi aku beli gak eskerem wall's...dlm nye ade mashmelo...sodap gak...emmmm...x gemuk aku x tau la...beli stok nuget,kentang,mshrum sup,megi pun aku beli gak...kadang2 sampai ngaruk aku megi pun aku wat sarapan....hahaha.....

lagi satu semenjak kuar spital gak...rambut aku manyak sungguh yg gugur ke bumi....mula2 aku sapu...makin aku sapu makin manyak....last..aku hangkut vakum turun ke bawah n seduuuuutttttt......klu org yg buat kimo tu lagi sampai botak kan???? aku yg x wat kimo pun dah x larat nak nyapu...terpengaruh gak beli pantene yg halang rambut gugur dlm masa 3 minit...mananye......tiga jam aku boh pun tatap gugur...

saman??? bilenye...


date : 17 nov 09
time : 8.00 mlm
location : umahku di serdang

aku agak musykil bila sham dok tnye aku mn resit byr saman. resit??? tahun bile?? agak2 la..mana la aku ingat..rupenye die dpt surat reminder...peringatan utk di black listkan....masyaallah...bile aku semak 32728 x de lak saman..tp bile die yg antar kat nombor tu...hah...tu die...ada dua saman tertunggak...

1) keta wira - kesalahan parking kat pili bomba /sabak bernam/2007

yg ni mana nak ingat...2007 tu...die kata kakak2 aku yg bwk

2 ) neo - bawak laju/putrajaya/25 mei 09

haha....klu neo tu sah la aku yg bwk....tp pukul 10 pagi....hari isnin lak tu...aku x sek ke? aku g mana?kali ke 2 aku di saman di area putrajaya sbb bwk laju.....alahai...lemah betul la ....90 km kire laju ke??? x kan aku nak kene bwk 70 km sejam...sham kata masa nie aku baru balik dr spital KPJ kajang...sbb jumpe doktor....mati2 aku cakap x...sbb thun tu aku x ngandung...aku wat oppertn tu masa x ngandung..bln 5 niekan aku tgh ngandung...kompius tol aku

yg polis nie pun satu...terus2 antar reminder...antar la dulu surat saman...siyes...aku n sham x penah dpt surat saman....x kan nonong2 je nak g bayar samankan????

terus ilang selera nak mkn mlm...sham x mkn..aku x mkn....uhuk2...tolong...RM 380 tu..manyak tu.

16 November 2009

tiarap

umar dah pandai tiarap...tido pun makin lasak...sedar2 kaki die kat perut ibu dah...

BF

semenjak aku masuk spital ari tu....umar mnum susu botol sepenuhnye..ms hari kedua kat spital..sebok kakak2 aku crkan kobis sbb bengkak susu...dah dkt 18 hari kat spital haruslah susu pun kering...x tercapai impian aku nak susukan umar smpai 2 thn...nasib aku x beli pam yg dah di survey2 kat internet...ingat nak beli lps raya...dkt rm7 hatus gak pam tu...kedainye pun aku dah survey...dekat je ngan umah...kat pasar borong tu ha...kekadang jeles gak bila aku tgk hasil perahan susu kat blog yg dok bg BF nie...klu aku x skit msti koleksi perahan aku pun bebotol2kan???:-(...tp yelah...Allah tu Maha Mengetahui apa yg Dia aturkan...ade hikmah

jamuan

hari ni ntah hri yg ke 50 aku b'cuti....nak kata busan tu x jugak sbb dok lyn umar n nisa...kemas umah,lipat kain,msk....keje umah smua siap...x mcm hari keje...kain mau seminggu x belipat....mnggu lps hari jumaat ade diner kat palm garden ioi...d sbbkan da lama x jumpe kengkawan....aku pun pg la...wahhhh...glemer aku mlm tu...aku bkn dtg nak mkn tapi nak nyembang je...hehe...pastu ptg nie pukul 2.30-5.30 ade jamuan gak kat kelab tasik putrajaya...perpisahan bdk2 thn 6...dpt la jemputan tp mls la nak pegi...kang ade lak yg ckp...mkn2 pg...sek x pegi....hah!!! sapa nak jwb????pastu hari khamis kang ade lg jamuan....panitia pulak...tu harus la aku pg...geng2 aku sndiri kurang la malu....lagipun nak meraikan bushra yg dpt pndh g johor n k.zimah yg baru pindah masuk sek tu...

kenangan @ hukm

Date : okt 09
Location : katil 17 wad surgery 4 hukm
Time : 3.30 ptg


ni kenangan aku kat spital.masa die la lps opprtion...smua ngan kwn2 sek...cikgu n cikgi..gmbr ni aku br dpt dr kak zila ( yg tdung merah ) ms diner kat palm garden ioi minggu lps..





















06 November 2009

fisioterapi @ hukm- siri yg ke 4

tarikh : 5 nov
tmpt: unit fisio HUKM
masa : 2.30 ptg

semalam aku g fisio lg...n sprti biasa aku naik la mesin yg mcm kat gym tu...jalan 15 minit n kayuh basikal 15 minit...pastu g jumpa jurupulih aku tu...semua ok...jalan pun nampak dah cantik cuma jejari aku x boleh nak b'gerak sendiri...so smlm aku wat latihan tarik kain guna jari kaki...panjang giler tali tu...dekat 15 minit gak la..pastu g lak kat temapta unit terapi carakerja...ingat nak test drive..sbb mana2 patient yg ada opprtn kat otak mmg kene lalui latihan ni..first die tanye sejarah mcm mn leh jadik..n die uji minda aku....antara soalan tarikh hari ni,skrng berada kat mana..dan yg paling x thn die tanye 100-7-7-7-7-7-7.....x ke penin aku memikiornye..t'tanye gak gak aku bilenye nak suruh aku bawak keta nie..

tetiba die pangginl aku...soh main game racing keta....hahaha...asal jgn bg jatuh kon yg ade kat tepi jln n langgar keta lain dah sbb ade markah rupenye...makanye aku hanye m'dpt 69%.so minggu dpn br bwk keta betul2.next appmnt 12 nov 2.30 petng....

31 Oktober 2009

hari sabtu yg bosan

ari ni sepanjang minggu aku rasa..inilah hari yg paling bosan ..pepagi aku dah turun..nisa ngan umar yg ajak...buat sarapan,basuh kain,mandikan budak2 tu...so aku dah x de xtvt nak d buat...nak kuar pun sham mcm mls je nak bgn mndi...so...kesimpulannye...AKU BOSAN...

28 Oktober 2009

hepy beday

tiada apa yg aku harapkan utk hari ini....hari ini genap umur aku 30 thn..tua da kan??? apa yg aku harap moga Allah terus panjangkan umurku...sembuhkan aku dari penyakit...aku leh jln semula...murahkan aku rezeki...suami aku sayang kat aku...anak2 aku chat,dgr kata dan taat dan aku jadi anak yg solehah...amin...mlm td nisa tido umah nenek die...mcm bg peluang aku tido bedua je ngan sham..aku sedar sham gerak...gamaknye nak wish kot...tp aku x leh bukak mata...ngantuk sgt...sory la bang...pg td sblm g keje die tnye aku nak apa hari ni...aku x jwb...pada aku semua tu x penting, yg penting aku chat..ade die dan anak2 pun dah cukup...apapun...Allah selamatkan aku...Allah selamatkan aku...Allah selamatkan siti mashitah...Allah selamatkan aku...opppssss...aku telupa nak wish...hepy beday kak ila( semalam )sepupu aku anak pak lang...last kami smbut beday sesama agaknye dekat 10 thun yg lalu kat kfc KLCC..die bagi aku anak patung garfield n aku bagi apa ntah kat die...x ingat

23 Oktober 2009

fisioterapi @ hukm

semalam kali ke 2 aku g fisioterapi @ hukm...first dulu aku x bwk kamera so x de gmbor..kali ni aku dah ok sikit tu yg teringat nak bwk kamera..ok la..banyak gak perubahan.kalau sebelum ni pakai tongkat n penahan kaki tu sekarang dah x yah..mula2 aku kayuh basikal yg x begerak tu...wahhh...15 minit tu..bepeluh gak la..mula2 ok,ringan...tapi makin lama makin berat lak..lampu yg menyala sampai 15..yg x nyala satu je...sbb no yg ade kat ctu sampai 16...kire ok la kan...pastu g bilik aku g mnggu lepas...wat latihan berjln..jurupulih kat ctu terkejut tgk manyak perubahan sbb die suruh aku lawan tangan die yg d ltk kat bwh kaki aku..agak kuat gak aku tolak..pstu wat latihan imbangan kaki kanan kaki kiri angkat...pastu wat imbangan kat dinding smbil angkat kaki kiri n campak bola...yg ni aku gagal..sbb die suruh kira sampai 5..tp aku baling 1 pun dah terjatuh..x de imbangan langsung..next appmnt 29 okt 09...ngan kak nurul lg kot aku pg..

suasana dlm bilik fisio




tgh set appoimnt akan dtg...x mau lak kakak nie tgk kamera

21 Oktober 2009

aku di uji- episod 4

hari sbtu mlm ahad (3 okt 09 )anak sedara aku ( najib - anak abg taha ) nikah…so x de sapa yg leh jg aku... lalu kak nurul pun b'doa moga Allah utuskanlah seseorang yg sudi jg aku...tup2 muncul shapi yg kebetulan dtg nak lawat aku..asal2nye shapi kata nak bg suprise kat aku nak dtg umah beraya...last2 die yg t'kejut...shapi ni kwn semaktab aku yg aku dah anggap mcm adik aku...ngan family aku pun die dah rapat...so ms die dtg tgk aku kakak2 aku pun ckp takkan dtg jauh2 ( dr pahang tu ) nak dtg jengok je...tlg2 la jg...tetiba die kt ok..shapi jg mlm nie !!! berulang kali kakak2 aku ngan mak tanye betul ke??? die kt betul la....tq shapi ...kau la adikku...

ramai gak yg dtg jenguk…kwn2 mktb(ain,shapi,amin,lin,huda,amin,salha )
kwn sek men(along,min,daniel,haris,hakim,alai,mahyudin,reha,yati,ana,kakak ana )
kwn2 sek(kak zila,kak ct,kak g,dayang,bushra,kak non,kak nik,kak na,kak rosni,kak yati, kak azah,kak shadah n...ramai lagila....x tertulis aku )
gb n family ( pn rohayati…) n sanak saudara....terima kasih semua atas kunjungan kalian..dan juga doa yg korang titipkan..

so hari khamis..8 okt 09 aku leh kuar spital…sebelum kuar aku g buat penahan kaki utk kaki kanan..rm 110..so boleh la aku b'jln..balik2 tgk umar mak tuan…besornye ..dekat 17 hari x jumpa...rindu sangat2..nisa lak awal2 x mau …takut tgk ibu..tp ptg ckit dah ok la..dah berani…bukan apa..agaknye die teringat masa aku pengsan dulu kot..biarpun bedah kat kepala rambut still ada lagi …die x buang..tp klu kat sg buluh gamaknye botak dah aku..so meraikan aku kuar sham beli piza..kak nurul ckp nak belanja belila piza tu yg die beli tu...so aku balik naik keta kak nurul sham g equin ( jj )

hari jumaat kawan2 sek dtg lg...( kak raemah,kak umi,pidah,kak ibah n ramai la...)so ahad ( 11 okt )rumah abg taha kenduri kawin..sham kat x yah pg la..tp aku nak jugak pg..jumpa adik beradik n saudara mara..mlm ahad ada kenduri pun aku g gak...wahhh...aku jd vip mlm tu...b'pusing2 pala aku naik keta sbb siang tu sham dah tukar tayar keta neo...konon2 nak merasa kehebatannya..langsung aku x rasa...balik2 aku terus tido..hari ahad...esok aku sambung balik..

19 Oktober 2009

aku di uji- episod 3

smpai hukm tanpa banyak ckp kak sharum sorong naik wad..abg taha kat bwh daftar..yg lwknye kat bwh kata blm dftar mcm mn leh msuk wad?? abg taha kata..”u tanya dr azizi…die kata klu dah sampai naik terus wad..i x tau “tu la pekdahnye ramai contact nie…dr azizi ni rupenye kwn kakak yg sulung…pakar neuro…

smpai kat katil..x lm pastu dr azizi dtg..die tnjuk kat aku fielm x-ray tu..kakak shahrum kt jgn tp die kata x pe…aku perlu tahu apa yg jd dlm otak akak..die kata AVM t’jd pd p’puan slps b’salin atau yg b’umur 30 tahun n ke atas..drh x ikut laluan die…die cr jln shortcut..ikut jln org lain..org tu mrh sbb tu jlnnye pecah.. die kata jgn risau sbb esok kt oppart…esok tu mksudnye hari selasa 29 sept 09…wah…x rugi aku mintak pndh spital..cpt hukm nak buat..

29 sept 09 ( selasa )- dah puasa nak kene opprt..tetiba dtg sorang dr bg tau x jd..so aku mkn lah balik…esok br opprt…bilik bdh penuh..sbb ade org kene bdh tp blm siap lg..mlm tu kakak aku( kak edah ) yg tmnkan aku..klu kat sg buluh langsung x leh tgg…wad pun cmpur laki pompuan

30 sept 09( rabu ) dlm pkul 10 siap2 n tolak masuk dlm blik bdh..dlm blik bdh tu aku serahkan diri je ,dkt 2 kaki 2 tgn ade dr cucuk jarum…x jumpa urat..last2 jumpe gak kot sbb die suruh sedut gas…kasi pengsan..sdr2 dah dlm icu..mak aku kata lm gak…3.30 br kuar..mlm tu aku dok icu…sgt lah x slesa sbb kene pakai yg kat mulut tu…sedut oksigen lg..siap tanye lg bile leh naik wad??? keesokan harinye…


31 sept 09 / 1okt 09 (khamis )- tarikh pun dah x ingat..pndah wad yg lps bdh tu..x ingat apa singktnnye..x brapa slesa gak sbb x lene tido…katil pun xleh tnggikan sbb paras kepala x leh lebih 30 darjah..yg m’harukan…anak murid aku dtg ngan mummy die..dini al-qayum..skjp je die msuk tgk aku pastu kuar sembang ngan mak n kakak d luar.mummy die ckp dini asyik ajak nak tgk ustzh die je..die x lalu mkn,x lena tido slgi blum tgk aku…uhuk2….bgus anak muridku ini…

mlm tido x lena sbb ada pkcik satu wad gaduh ngan nurse..kat hukm ni bkn nak puji tp mmg kenyataan nursenye mmg t’baik pnh aku jumpe..lembut je semuanya..pakcik tu ajak gaduh pun sabo je lg…tido semlm kat bilik ni esoknye aku tnye bl leh balik wad biasa..nurse kata x leh lagi sbb pas bedah kene monitor dulu..aku punye rayu2 ngan doktor..asal doktor dtg aku rayu…dari dr nur..die kene tnye dr azizi dulu..dr azizi x bg..ptg ckit dr sun lak dtg..pun ku rayu lg..die kata nnt tnye dr azizi gak..aku siap ckp klu x pndh wad x mau mkn..konon2 nak mogok lapar..dr sun kata pukul 8 mlm kang die bg tau..dah pukul 8 die pun dtg bg tau brita baik..agaknye ntah apa die goreng kat dr azizi tu....hahaha....bukan apa...dr azizi nie kire mcm ketua depa la...pakar lak tu..so apa2 hal kene tanye dr azizi dulu...dr sun kata nak pastikan aku dpt yg t'baik sekali...dah buat p'bdhn payah2, b'jam2 depa b'juang mengikat urat saraf otak aku...so kene la monitor baik2...t'mkn gak aku ngan pujukan die..tp dah dapat pndah kire ok la tu..tp lm gak nak tgg dpt kuar tu,pukul 11 mlm br depa nak tolak katil aku g wad 5 e..bukan apa aku mintak pindah tu...aku x selesa sbb katil x leh nak tggikan...30 darjah je boleh...aku fikir klu dah masuk wad biasa mesti boleh tggikan katil...

kakak aku (nurul)pun smpai sbb nak jaga aku mlm tu..so b’mula lah rutin harian di wad 5 e sugeri 4..dan betul tekaan ku sbb masa di wad 5 e aku tido ngan begitu lena sekali

b’mcm2 pengalaman lah yg aku rasa..yg paling x leh lupa g msukkan kamera melalu urat2 kat peha…


semnggu slps bdh(7 hb okt ) hari rabu aku di bwk turun nak tgk ade lg p’drhan kat otak ke x slps d bdh..mak tuan..sakitnye tuhan je yg tahu..ngan rasa pijar kat mata..kepala rasa b’pusing2 alam ni..mmg die bius tp ttp terasa gak..klu d bg pilihan b’salin ngan lalui msuk kamera kat urat peha ni…aku pilih b’slin..klu mati pun at least mati syahid…klu mati masa msk kamera nie?????

18 Oktober 2009

aku di uji- episod 2

rupenye aku di sahkan serangan AVM. Apa tu AVM??? salur darah tersumbat n pecah..so dari hari raya ke 3 sampai hr ahad ( raya ke 8 ) aku menanti di bedah..di hspital sg buloh x blh org tgg mlm hari...pastu waktu melawat die pun x mcm spital lain..wat aku tension je...bila org dtg melawat aku...mak guardnye sebok suruh kuar..nak kene tgg sampai 5 hb sbb doktor b'cuti raya..ramai dtg meawat tp aku x brapa nak ingat sbb yelah...dah sakit kat otak mn la otak aku leh teringat kat smua benda..nurse nye ok la...cuma ade sorang je yg agak kasar bhsnye shingga m'buatkan aku b'bisik pd sham " bang...ma nak tukar spital..g la spital swasta...kita kan ade insrn ?" ms tu hari ahad...raya ke 8 la...so hari isnin 28 sept 09,blm waktu melawat lg abg taha n kak shahrum dah dtg(abg sulung n kakak ipar )...rupenye nak bwk aku pindah spital...so d sbbkan kita yg nak pindah depa x nak bg ambulance...kene bwk sndiri naik keta...punyela payah nak bwk kuar..mintak report pun payah...kilat lah..x de org nak buatla...kuar lunch la..buatkan abg taha naik berang..x kan la wktu lunch smua pergi lunch..siap mintak duit lg utk kuarkan x-ray kepala aku...tp akhirnye.aku b'jy di bwk kuar..yg lwknye aku x de baju nak tukar...so aku pakai je bj spital ijau tu..tu pun slps kak shahrum ckp " ala...kat hkl pun bj ijau gak "tp sbb takut gak kat guard aku cover bj spital tu ngan bj sejuk ngan selimut ttp kaki...naik citra kak nurul n pindahla aku ke hukm...sham dok ikut dr belakang...smpai hukm......sambung nnt

13 Oktober 2009

aku di uji

syukur alhamdulillah...slps hmpr 20 hari aku di uji oleh Allah, aku kembali smula ke rumah..18 hari aku di hspital b'trung nyawa akhirnye aku sdr...cerita b'mula raya ke 3..semua adik beradik aku ke bgn dtoh..umah kak mi..dn aku pun ikut serta..selepas susukan umar aku pun kuar blk...ke arah dapur..blm smpai dpur ada st ruang karaoke..setelah skian lm aku x nyanyi teringin pulak nk nyanyi..tp x lm sbb tetiba aku rasa bedengung smcm..aku pun pas mic kat sapa ntah aku x ingat..dan aku smbung p'jlnn aku yg terhenti td utk ke blk blkng..blm smpt aku msuk blk tetiba aku rasa lmbik kaki n aku tetiba je terbaring dpn peti sjuk..syup2 aku dgr suara org gj kak mi panggil nama aku...dan...aku sdr2 dah d spital kelang..tu pun x brapa nak sdr sbb aku dgr kakak ipar yg sulung dok merayu2 hantar ke hkl...tp kelang x layan sbb die kt hkl xde pakar..so ke sg buloh sbb ada pkr...emmm...nnt aku smbung lg ek...

17 September 2009

cutiiiiiiiiiiiiiii

esok cuti..yahuuuu....awal2 dah dapat arahan...esok kene bwk abah metuo g pasar borong nak g beli segala bende daging,ayam dll. pg td tgk kat umah mak dah siap anyam ketupat...hehe...ada can nak pau sikit ketupat mak tu...balik kg?? ntah...x penah lg ada sejarah aku gaduh ngan sham sbb nak balik raya.. sbb umah mak die da sebelah umah je...umah mak aku lak boleh balik bila terdetik nak balik..terus gerak biarpun masa tu tgh beli ikan kat pasar borong..hahaha...x kesah la mana dulu

bdk2 drjh 6 wat apo??? tu ha...dok jd DJ tujukan lagu raya..maka satu sekolah bekumandang lagu raya sesaje...dan yg paling best anak muridku dtg bg coklat raya...best..best...tq RAZIN...kad raya pun x kurang jugak..meriah...so...tq semua...

pagi yg sedih

masa free...aku x de class...aku isi la masa yg ade bukak blog nie...buku budak semua aku dah tanda...RPH dah siap...so aku ngodek2 la blog nie...tgh layan blog tetiba si zalifah ( juruteknik komp ) dtg kat aku...siap tarik2 lagi..

zalifah : kak...cepat kak...meh cni cpt
aku: ko ni napanye zai??
zalifah: tu kak...ade pakcik mintak sedekah...dari kelantan kak...masuk bilik guru siap cabut kasut lagi tu kak...tebongkok2 die..cepat la kasi...dari kelantan tu..dia mintak untuk diri die sndiri

aku nampak kak zila da dpn pakcik tu bg duit.. aku dah x terkata apa..bila aku pandang pakcik tu secara tiba2 air mata aku begenang..tgn aku m'geletar..dadaku sebak..x leh ckp sepatah kata pun...geletar2 tgn aku kuarkan duit...bukan sbb aku kedekut...tp aku sedih...aku teringat kat arwah abah..aku hulur kat pakciktu seberapa yg aku mampu...harap2 dpt membantu die merasai suasana hari raya..siyes...aku sedih sgt sbb masa aku taip n3nie...bejurai2 air mata aku masih jatuh...aku nak tgkp gmbo pakcik tu x gamak pulak...

moral: Allah bagi kita rezeki utk kita sama2 kongsi...tidak kira siapa die..lebihan dr gaji tu sbnrnye bukan hak kita...tapi hak asnaf2 yg layak terima zakat tu..jd...hulur2kan lah...

14 September 2009

ku rindu...

lamanya dah x n3 kat blogku ni....manyak keje ma.....mcm2 axtvt yg aku buat spanjang minggu lepas....tu...satu bonet kepekku borong di bukit bangkong...bukan utk di jual ma...utk ari raya tu...mkn sndiri...klu utk jual mmg harus ku bawak keta....

skrang aku tgh m'bela lg satu blog yg br aku bina....kepada pelawat2...pengunjung2 setia....(ade ke ? hehehe.... ) atau kepada pihak yg rajin menerjah ke e-mashitah.blogspot.com.....aku harap...sudi2kan jugak menjengah ke kedai ku di....http://butikmummie.blogspot.com. mcm2 ada...yg pastinya apa aku suka musti org lain pun suka...insyaallah....sokongan kalian amat aku harapkan..

09 September 2009

Ada harapan ke ???













para hakim dari PPWPP



Date : 8 Sept 09

Location : Surau SKPP 8 ( 1 )

Alhamdulillah...akhirnye tamatlah denyutan ngeri,takut,cuak di dadaku bila pegawai2 jabatan datang pantau surau...bendeyut pala nunggu dari pagi...tp akhirnye...12.15 baru muncul...siap berbalas2 msg ngan cikgu2 sek lain tnye da dtg ke belum...haha...lawak betul...apapun terima kasih USTAZ SAMZINI , USTAZ ROZMAN ,ENCIK RAZIP dari Pejabat Pelajaran Putrajaya atas pujian dan markah yg sungguh m'berangsangkan...( ada can nak menang x ) x menang pun x pe...asal surau sekku ceria...budak2 pun suka...


para hakim tekun b'bincang...









08 September 2009

TODAY...UPSR..PEMANTAUAN DR PPWPP

Selamat berjaya kepada anak2 muridku...semoga SKPP 8 ( 1 ) terus GEMILANG....100 % 5 A

Ahli2 panitiaku...terima kasih atas segala kerjasama kalian...hanya Allah yg mampu membalasnye dan teruskan usaha kita untuk kejayaan bersama..sabar2 lah menanti keputusan PPWPP :-)

05 September 2009

UPSR

smlm...stlh sekian lm x g meting di jbtn..makaku jlnkanlah tggjwb ku semula...banyak isu gak la..tp yg nak ku kongsi d cni pasal st p'mntaan dr seorang guru di KL yg tlh mnghntr surat cdgn ke....ke...mana ek...smlm aku mcm mamai ckit..tp ke menteri la...ada 2 org mntri x slh aku...isunye ialah...PENDIDIKAN ISLAM DLM UPSR..so smlm km d tanya oleh bos bsr..( ketua sektor la ) setuju atau x? stlh di buat soal selidik segala...ramai yg setuju biarpun dgr cite 2012 UPSR tiada lagi tp p'laksanaannye dlm bntuk transformasi yg sdg dlm proses p'laksanaan..so...bukan apa...biar la ada dlm bntuk exam tu..at least budak pulun nak study mcm mn yg depa dok pulun utk math,bi,sains tu kan...secara logiknye pun...bende yg di nilai tu sure tntang ibadah dan akidah yg mmg spptutnye ade dlm kehidupan bdk2 tukan...dan pd aku..mmg wajar ada supaya apa yg depa belajar tu di nilai...

so kepada ayah bonda yg ade anak sek rendah..yg mungkin t'terjah blog ku ini...inila sdkit informasi yg blh di kongsi supaya kt b'sedia utk ambik berat p'sediaan anak2 nak exam..cikgu yg b'tmbah bbn kerja tu smmgnye.....apapun..pndgn km guru2 di ptrjaya akan di bw ke kementerian utk di nilai antara negeri2 lain..klu rmai stuju mngkin ianya t'jadi..tapi x pe kot..budak sek cina , tamil 7 pelajran apa sgt la klu tmbah 1 subjek lg kan??kan??kan??

03 September 2009

.......

sesungguhnye.....aku rasa mcm nak pengsan sgt2...ari ni blik lmbat lg..mlm kang ada mjlis lg kat sek tp sbb " handbeg" aku sekarang dah b'tmbah jdnye...mintak maap ye bos...x dapek dtg..tp aku dah jenguk dah tgsan utk aku....

penangan audit kualiti...rupanye rmai shbt aku x tido mlm td...kan btul aku ckp rmai qiamullail...smpai ade yg x sahur...yg lg shahdu ade yg siap hangkut printer g sek...sadis betul...cite aku pun sadis gak...konon2 nak print sgl bhan2 tu ms sahur td..tgk2...aik...ketas kosong je yg kuar???? apa cite? ink abihhh...uwaaaaaaaaaaa...tulunnnn...gegas2 aku siap...x penah2 pkl 6.30 aku kuar sbb nk smpai cpt...nak kejar printer kat sek...rupenye bkn aku sorang...2,3 org sama kesah...ink abih saat kecemasan...esok die ade lg .....

02 September 2009

Balik lambat


bukti aku balik lambat
Date: 2 sept 09
Time : 4.20 ptg
Location : Pejabat sek

Apakah motif aku letak gambo jam punch card nie??? adalah semata2 untuk menyatakan ...datang pukul 7.05 pg...balik 4.20 ptg...inilah guru era ini...bukan mcm zaman dulu...1.15 dah kemas nak balik..tu pun manyaaaaak keje lg belum selesai...yg sebenarnyekan....esok ada pemantauan jabatan...audit kualiti....huwaaaaaaaaaaa....mengah betul hari ni...dari pg...masuk kelas,siapkan segala borang,tadarus lg, latihan p'tndgn...meting...kemas kini fail panitia...rancangan ngajar...kebas bahu aku...nak lg jd ketua???? ambik.....PK aku cakap sepanjang aku cuti 2 bln x de lak org dtg mantau..aku balik cuti je..wah...wah...wah...

maka...hari ni aku x msk...pg pasar rmadhan je...so...mlm nie...aku nak qiamullail...siapkan apa benda yg belum siap...papai......kepada pegawai2 jabatan yg nak dtg esok tu...time kasih sbb dtg...at least siap jugak fail2 i tu...



31 Ogos 2009

Aku merdeka???

slamat hari merdeka...smoga negaraku aman dan makmur...ari ni merdeka b'mkna aku pun akan di merdekakan dr cuti 2 bulan...huhuhu...esok sek ma...anak muridmu menanti...kerja2 pun banyk mennti....jabatan nk dtg sek tnye kabar tu...aduhhh...blm balik sek pun aku dah tau apa yg mennti aku...

ari ni..nak basuh keta..dah 2 bulan keta aku x bsuh...ala...anta kedai je...pastu nak celup biskut smlm dlm coklat...x abih clup lg..( utk mak metuaku )pastu nak gosok2 bj utk smggu (baju aku n suamiku... )lagi......apa lg...ptg kang msk r...utk buka...x de alasan g pasr rmdhan lg..umar lak dmm sbb smlm g cucuk 2 bln....cpt baiknye umar...

umar harith da pandai senyum...

kali pertama...percayalah

Date : 30 Ogos 09
Location : dapur umahku..
Time : 2 ptg

Inilah kali pertama aku wat kuih raya...sbb first time tu yg wat aku teruja nak tnjukkan kat korang....biar kene gelak....hahahaha...tapi hasilnye...mantooppppp...siap bl penimbang br lg...yg best suamiku yg adun...kemahiran dr slalu bancuh umpan...dan aku sbb slalu main game cooking academy...cuba r main....yg x reti msk pun msti jd rajin msk


suamiku yg amat rajin..kompius..acara aku...tp mcm die punye acara..hehe



minah lodeh tipah lepat...nak nolong gak...


hasil...sodap...resepi ambik dlm mjlh keluarga bln 9

Hari sabtuku...

Date : 29 Ogos 09
Location : Mutiara Damansara

servis keta ------>ikea ( bl brng umah )----->ikano( bj raya umar & nisa )------ambik keta-----alamanda( bl brg dpur )-------blk umah rht2----bangi ( Sup urat keting )
Harusla aku penat yg amat sangatnye kan...tolong byngkan kepenatanku



suamiku sbr mnnti pintu ikea bukak..gagah b'topeng





besornye mug...nisa pun pki topeng gak...b'jg2..umar x ikut..topeng x de yg kecik..


pnt main lompat2 kat umah belon tu..berenti minum...tpeng bukak la kan...